Đánh giá, hướng dẫn cài đặt Sendy – Phần mềm Email Marketing

admin 16 Tháng Mười, 2019 1 Comment

Tuần qua mình có vài dự án mới phải setup nên giờ mình mới có chút thời gian để viết bài tiếp cho EBAYWEB Blog 😀 Trong bài này chúng ta sẽ tìm hiểu xem cụ thể Sendy là gì? Amazon SES là gì? Đánh giá khách quan nhất về phần mềm Sendy. Chắc hẳn bạn đã biết Email Marketing là gì rồi, nó là một vũ khi siêu lợi hại cho bất kể một ai làm Marketing dù là ở thời nào đi nữa. Sendy là một phần mềm dùng để gửi Email Marketing thông qua dịch vụ Amazon SES.

Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Amazon SES là gì?

Amazon SES là một dịch vụ SMTP server cho gửi email marketing với số lượng lớn có giá thành rẻ và chất lượng tốt nhất hiện nay (giá chỉ 0,1$/1000 email), tốc độ gửi rất nhanh, khả năng vào Inbox luôn cao và đặc biệt là phương thức thanh toán tiện lợi (bạn chỉ cần nạp trước tiền vào thẻ giống như SIM điện thoại, gửi bao nhiêu Amazon sẽ tự động trừ trong thẻ bấy nhiêu).

Sendy là gì?

Sendy là một phần mềm Email Marketing giúp bạn gửi email thông qua máy chủ Amazon SES với chi phí rẻ nhất hiện nay – 10.000 email/1 đô.

Bạn có thể truy cập trang chủ của Sendy tại đây: https://sendy.co/

Trước đây khi chuyển qua dùng Sendy khoảng 1 năm trở lại đây thì tôi đã dùng qua rất nhiều dịch vụ Email Marketing khác có cả miễn phí lẫn trả phí như Mailchimp, Getresponse, Benchmark, VerticalResponse, Active Campaign, Sparkpost,…

Một số dịch vụ Email Marketing:

 • Mailchimp: Miễn phí cho mailing list dưới 2.000 Subscribers. Đây là dịch vụ mà hiện rất nhiều doanh nghiệp ở Việt Nam đang dùng; Ví dụ trong thương mại điện tử thì có Tiki, Lazada (dùng cho một vài dịch vụ nhỏ).
 • Benchmark: Một dịch vụ khác tương tự MailChimp, miễn phí 14.000 email/tháng cho list có dưới 2.000 subscribers.
 • Nhiều dịch vụ Email marketing khác: Tương tự như Mailchimp cũng miễn phí một số lượng hạn chế email/danh sách có số email khiêm tốn như iContact, GetResponse, Constant Contact…
 • Mandrill: Từng miễn phí hơn 10.000 email/tháng nhưng sau khi được Mailchimp mua lại thì đã không còn miễn phí. Đây là dịch vụ gửi mail qua SMTP và bạn sẽ không quản lý được danh sách Subscribers trực tiếp trên tài khoản Mandrill.
 • Sendgrid: Vẫn đang miễn phí 12.000 email/tháng và dịch vụ này tương tự như Mandrill chứ không giống MailChimp hay Benchmark. Có thể dùng Sendgrid kết hợp với Sendy để tiết kiệm chi phí.
 • Còn rất nhiều dịch vụ khác.

Xem thêm Top 3 phần mềm Email Marketing miễn phí chuyên nghiệp nhất hiện nay.

Với việc sử dụng Email Marketing như một công cụ không thể thiếu cho việc kiếm tiền online hay cụ thể hơn là Affiliate Marketing (tiếp thị liên kết) thì việc lựa chọn để gắn bó lâu dài là điều quan trọng với tôi. Trải qua rất nhiều dịch vụ thì tôi thấy Getresponse là công cụ tốt nhất từng trải về các tính năng (thích nhất tạo được luôn Landing Page và các mẫu Email) nhưng nói thật là so với nhiều bạn thì nó có cái giá khá chát. Getresponse có giá thấp nhất là $15/tháng với danh sách dưới 1000 người đăng ký, $49/tháng với 5000 người và $165/ tháng với 10,000 người. Thật sự với danh sách số người đăng ký rất lớn trong 6 năm làm Affiliate Marketing của tôi thì việc bỏ ra số tiền hàng tháng rất lớn, tính ra thì rất tốn kém.

huong-dan-cai-dat-sendy

Đánh giá Sendy – Phần mềm gửi Email Marketing giá rẻ

Nhược điểm của rất nhiều dịch vụ email marketing hiện tại là chi phí gửi email số lượng lớn hàng tháng của bạn sẽ tăng rất nhanh khi số lượng Subscribers tăng lên. Sendy giúp tôi cắt giảm chi phí đi rất nhiều lần so với các dịch vụ đó và bây giờ tôi đang tin dùng nó đã hơn một năm.

Với MailChimp, bạn sẽ mất một khoản phí 80 USD/tháng để duy trì một danh sách 10.000 Subscribers. Ngược lại, khi dùng Sendy thì mail sẽ được gửi qua Amazon SES. Và tất nhiên số người đăng ký sẽ không bị giới hạn, rất thoải mái khi kết hợp Amazon SES và Sendy đúng không nào.

Để sử dụng Sendy thì bạn phải mua với mức phí trả duy nhất là $59, được hỗ trợ và cập nhật trọn đời nên số tiền này mình nghĩ rất ok rồi. Bạn có thể mua sendy tại đây và mình sẽ hướng dẫn cài đặt Sendy ngay bên dưới hoặc nếu không muốn mất công tìm hiểu thì có thể sử dụng DỊCH VỤ CÀI ĐẶT SENDY ĐẢM BẢO.

Điều kiện để sử dụng Sendy

Ok, vậy là bạn đã hiểu qua được Sendy là gì và cách thức hoạt động của nó rồi. Tóm lại để bạn có thể sử dụng Sendy gửi email thông qua dịch vụ Amazon SES của Amazon thì bạn cần lưu ý những điều kiện sau:

 1. Phần mềm Sendy: Tất nhiên rồi, bạn phải mua phần mềm Sendy để bắt đầu nhé!
 2. Tài khoản Amazon SES: Đăng ký một tài khoản Amazon SES thì bạn mới có thể sử dụng dịch vụ được của Amazon nhé. Sau khi đăng ký và chờ xác nhận của Amazon (bao gồm nâng hạn mức gửi email) thì mất khoảng vài ngày là ok.
 3. Tên miền + hosting: Bạn nên biết, Sendy sẽ có chức năng Autoresponse, một chức năng gọi có thể coi là đáng dùng nhất của Sendy với email marketing, là một chức năng tự động xử lí một tác vụ thông qua hành động của khách hàng thông qua việc cài đặt trước của người gửi email. Ví dụ lên lịch gửi email tự động chẳng hạn. Vì vậy cần có một hosting để chạy Sendy 24/24 mà không phải là trên máy tính chúng ta. Và cần một tên miền để truy cập dễ dàng đến hosting đó. Bạn có thể sử dụng các loại tên miền dạng: domain.com, sub.domain.com, domain.com/sendy.

Vậy là để có thể sử dụng Sendy thì bạn phải chuẩn bị khá là nhiều thứ, đây là điểm hạn chế mà nhiều người ngại ngần sử dụng nó nhất là những bạn không biết nhiều về kỹ thuật. Nhưng nếu bạn vẫn muốn sử dụng Sendy thì bạn có thể dùng Dịch vụ cài đặt Sendy của mình. Bạn chỉ việc sử dụng còn cài đặt cứ để mình lo. Chắc chắn một điều bạn sẽ thích cho mà xem 😉

Hướng dẫn cài đặt Sendy


Step 1: Config.php
 1. Open the file → includes/config.php in any text or code editor
 2. Set the compulsory settings (installation URL and MySQL credentials)
 3. Set the optional settings only if you need (MySQL port and character set)
Step 2: Upload Sendy
 1. Upload all files to your server.
 2. Make sure the .htaccess file (from the main directory), is uploaded to your server as well (may be hidden if you’re using a Mac).
Step 3: Set file permissions of uploads folder
file-permissions
Image, attachment and CSV uploads requires the /uploads/ folder’s permission to be set to 777.
Step 4: Install Sendy

install-sendy

 1. Visit your Sendy installation. If you uploaded Sendy to http://yourdomain/sendy, visit this link to install.
  Note: If your installation page fails to load, visit http://your_sendy_installation_url/_compatibility.php?i=1 to see which extensions are not installed for PHP on your server and request your host to install it.
 2. Your License key is included in the email sent to you after you made your purchase.
 3. You’ll be asked to specify your Email and Password. These will be your login credentials for Sendy.
 4. You can fill in your AWS Access Key ID and AWS Secret Access Key later if you have not signed up for Amazon Web Services yet (we’ll cover this in the next step).
 5. Click the Install now button to proceed.
Step 5: Sign up for Amazon Web Services (AWS) & get your Access Credentials

In order to use Amazon SES, you need to signup for an Amazon Web Services (AWS) account.

 1. Visit Amazon Web Services (AWS) and sign up for an AWS account.
 2. Once signed up, you need to retrieve your ‘Access Credentials’ from your AWS account. These are the set of “keys” to allow Sendy to send emails via your Amazon SES account. Start by creating an IAM (Identity and Access Management) user in your IAM console.
  Click the Create New Users button:
  iam-create-user
 3. Type “sendy” in the first field, then click the Create button.
  iam-create-sendy-user
 4. Copy your Access Key ID and Secret Access Key from the screen that follows and paste it in Sendy’s Settings > Amazon Web Services Credentials. Save your Settings in Sendy then return to your IAM console to close the credentials window.
  iam-key-secret
 5. IMPORTANT: Do not skip the remaining steps, otherwise your quota will show up as zeros in Sendy.
  You now need to “Attach Policy” to your Access Credentials to allow Sendy full SES access.
  In your IAM console, click on “sendy”.
  iam-attach-policy
  In the next page, click on the ‘Permissions’ tab, then click the Attach Policy button.
  iam-attach-user-policy
 6. Search for AmazonSESFullAccess, then click the checkbox next to the AmazonSESFullAccess item. Then click Attach Policy at the bottom of the screen.
  iam-ses-full-access
 7. You’ve successfully created your Access Credentials, saved it in Sendy and allowed Sendy full access to Amazon SES.
Step 6. Setup Amazon Simple Email Service (SES)
IMPORTANT:
Before continuing, ensure that the drop down menu at the top right of
your SES console displays the same region as what is set in your Sendy
main Settings under 'Amazon SES region'.

In order to start sending bulk emails, you need to verify your sending emails or domains and increase your SES Sending Limits.

 1. Verify your sending email address in your Amazon SES console > Verified Senders > Email Addresses. Say you’re going to use yourname@domain.com to send newsletters in Sendy, verify yourname@domain.com in your SES console. Click the Verify a New Email Address button and follow the instructions.
  verified-emailc81e
  Tip: If you want to send from any email address belonging to a
  particular domain without having to verify each email address, verify
  your sending domain instead (see #2 below).
 2. To verify your sending domain, go to your Amazon SES console > Verified Senders > Domains. Then click the Verify a New Domain button and follow the instructions. By verifying your sending domain, you can send from any email address belonging to this domain without verifying them in #1.
  Note: Do not verify your domain with ‘www’ prepended to your domain. Eg. if your domain is mydomain.com, verify mydomain.com and not www.mydomain.com unless your emails looks like this name@www.mydomain.com (which is rarely the case).
  verify-domainc81e
 3. Now, you’ll need to request Amazon to increase your SES Sending Limits to get your Amazon SES account out of “sandbox mode”. You’ll then be able to send to and from any email address as well as raise your daily sending limits from 200 per day to a number you need.

 

Step 7: Setup bounce handling
IMPORTANT:
Before continuing, ensure that the drop down menu at the top right of
your SNS console displays the same region as what is set in your Sendy
main Settings under 'Amazon SES region'.

Amazon SNS is required to track bounces & complaints. If an email bounced, the email address will be flagged in Sendy so that future newsletters won’t be sent to them again. To make this possible, here’s what you need to do:

 1. Go to your SNS console, click Topics on the left sidebar, then click the Create new topic button.
  sns-create-new-topicc81e
  Name it bounces and leave the Display name blank, then click the Create topic button.
  sns-create-new-topic2c81e
 2. After creating the topic bounces, click the ‘bounces’ checkbox then click the Actions button, then click Subscribe to topic.
  sns-create-new-subscriptionc81e
 3. Now you need to populate the Endpoint field. Let’s say you installed Sendy on http://yourdomain/sendy/, your Endpoint will be http://yourdomain/sendy/includes/campaigns/bounces.php. In other words, includes/campaigns/bounces.php should be appended at the end of your installation URL.
  sns-endpointc81e
  Click the Create subscription button. Sendy will instantly confirm the subscription.
 4. Go to your Amazon SES console > Verified Senders > Email Addresses and click on the email you attempted to verify. If you verified a domain, go to Amazon SES console > Verified Senders > Domains and click on the domain you attempted to verify.
  magnifying-glassc81e
 5. Under ‘Notifications’, click Edit Configuration.
  feedback-detailseccb
 6. Under ‘SNS Topic Configuration’, click the Bounces drop down menu and select bounces (which is what you’ve created previously in your SNS console).
  select-bounceseccb
 7. Repeat #5 to #7 for every email and/or domain you’ve previously verified in your SES console.
 8. Done! All email bounces will now be tracked and handled when you send emails in Sendy.
Step 8: Setup complaints handling
IMPORTANT:
Before continuing, ensure that the drop down menu at the top right of
your SNS console displays the same region as what is set in your Sendy
main Settings under 'Amazon SES region'.

If a user marks your email as spam, they will be flagged in Sendy so that future newsletters won’t be sent to them again.
The following steps to setup complaints handling are identical to bounce handling in the previous step:

 1. Click Create new topic in your SNS console.
  sns-create-new-topicc81e
  Name it complaints and leave the Display name blank, then click the Create topic button.
  sns-create-new-topic3c81e
 2. After creating the topic complaints, click the ‘complaints’ checkbox then click the Actions button, then click Subscribe to topic.
  sns-create-new-subscription2c81e
 3. Now you need to populate the Endpoint field. Let’s say you installed Sendy on http://yourdomain/sendy/, your Endpoint will be http://yourdomain/sendy/includes/campaigns/complaints.php. In other words, includes/campaigns/complaints.php should be appended at the end of your installation URL.
  sns-endpointc81e
  Click the Create subscription button. Sendy will instantly confirm the subscription.
 4. Go to your Amazon SES console > Verified Senders > Email Addresses and click on the email you attempted to verify. If you verified a domain, go to Amazon SES console > Verified Senders > Domains and click on the domain you attempted to verify.
  magnifying-glassc81e
 5. Under ‘Notifications’, click Edit Configuration.
  feedback-detailseccb
 6. Under ‘SNS Topic Configuration’, click the Complaints drop down menu, scroll down and select complaints (which is what you’ve created previously in your SNS console).
  select-complaintseccb
 7. Repeat #5 to #7 for every email and/or domain you’ve previously verified in your SES console.
 8. By now, you should have setup bounces and complaints for every verified email and/or domain.
Enjoy Sendy! What’s next?

Congratulations! You’re all set up.Log in to your Sendy installation and start adding your first Brand. What are brands? Let’s just say you own this company called Apple Inc and you have several products under it eg. Mac, iPhone, iPad etc. These several “child” products are what we refer to as ‘brands’. With brands, you can also setup accounts for each of your clients. Optionally send them a password to login and send newsletters on their own at a price you set.Going forward, for any ‘From email’ you want to use in Sendy, you need to verify either the email address OR its domain via your Amazon SES console (see Step 6). After which make sure to complete Step 7.5 to 7.7 and Step 8.5 to 8.7 (watch this 15 secs video) after verifying your ‘From email’ or its domain to ensure ‘bounces’ and ‘complaints’ handling are working when you send out a campaign.

 

Sendy – Phần mềm Email Marketing giá rẻ

Bạn sẽ không bao giờ hối hận vì sử dụng Sendy – Phần mềm Email Marketing giá rẻ, mình đã sử dụng hơn một năm và tối ưu hoá số tiền hàng tháng cho Email Marketing rất nhiều. Nếu có vấn đề về cài đặt bạn đặt bình luận dưới bài viết nhé! À, đừng quên sử dụng Dịch vụ cài đặt Sendy của tôi nếu bạn thấy việc cài đặt phức tạp và mất thời gian của bạn.

Chúc may mắn!

Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Comment (01)

 1. 31 Tháng Một, 2020

  Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  Reply

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now Button